Üdvözöljük honlapunkon! arrow Alapítványi programok: arrow Farsang arrow Nem megtámasztottuk a falakat, hanem újraépítettük
Nem megtámasztottuk a falakat, hanem újraépítettük

Image 

„Nem megtámasztottuk a falakat, hanem újraépítettük”

Az újkori sztánai farsangok legjobbikát szervezték az elmúlt hétvégén

 

Kis faluként nagyot tett a Szilágy megyei Sztána a legutóbbi hétvégén: a lehető legkisebb költségvetésből minden eddiginél színvonalasabb farsangi rendezvényt szervezett a település – bár panaszra korábban sem volt ok. Papp Hunor lelkipásztor – az esemény főszervezője – elégedetten tekintett vissza a rendezvénysorozatra, amelyet némileg befolyásolt ugyan az időközi polgármester-választás, mégis a korábbiaknál színesebb műsorral várhatta az érdeklődőket. A három napra megfiatalodott település a részvevők adományaiból származó összeget a százéves fákkal büszkélkedő sztánai somfaligetről újonnan Somvirág Háznak keresztelt Közösségi Ház további fejlesztésére fordítja. Előbb az orvosi rendelő felszerelését szerzik be, majd kétszintes ifjúsági szállást alakítanak ki az épület tetőterében. A sztánai farsang alkalmával tapasztaltak az értékápolást és -tudatosítást célzó tevékenységek eredményességét igazolják.

Sztána jelenleg mintegy 125 állandó lakost számlál. A 161 tagú református gyülekezetből körülbelül száz személy él a faluban, további 20–25 román lakossal. A többnyire Kós Károly nevével fémjelzett település mára jelentősen elöregedett, de a hagyományos farsangi mulatság idejére évről évre megfiatalodik.

A sztánai farsang több évszázados múltra tekint vissza, a hagyomány azonban elkopott a kommunista rezsim alatt. A Sztánai Műhely, a falu közössége és annak frissen kihelyezett lelkésze az 1914-es Protestáns bál mintájára 2001-ben újraélesztette a farsangot. (A száz évvel ezelőtti bálra számos közéleti személyiség között – akik Kós Károly barátai, pályatársai voltak – Móricz Zsigmond is ellátogatott, élményei alapján írta meg a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című regényét.)

Nehezen ugyan, de elkezdődött

Az idei, 11. sztánai farsang mintegy 400 érdeklődőt vonzott, valamivel kevesebbet, mint a tavaly. Ez annak tudható be, hogy a községközpontban, Váralmáson időközi polgármester-választást szerveztek, amelynek második fordulója egybeesett volna a farsang előzetesen meghirdetett időpontjával. A szervezők ezért egy héttel csúsztatták a rendezvényt, kiderült azonban, hogy a választások második fordulóját is hetelni kell, így további kérdőjelek merültek fel.

Az engedélyeztetés folyamata mondhatni kezdődött elölről, emellett pedig csupán Magyarországról mintegy 40 személy jelezte, hogy az új dátum nem megfelelő – emiatt nem jelenhetett meg Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja sem. További vendégeket vesztett a rendezvény azzal, hogy a farsang pénteki megnyitását megelőző napon még mindig visszavonhatták volna az engedélyeket a hatóságok – választások előtti éjszaka ugyanis nem megengedett a mulatság. A szervezőknek izzadtságszagú lótás-futás árán végül sikerült érvényben tartani az engedélyeket.

„Hosszú utat jártunk be ahhoz, hogy ma megnyithassuk a farsangot” – mondta Papp Hunor a nyitóbeszédében. A nagyváradi RMDSZ-kongresszus miatt távol maradó Szilágyi Mátyás főkonzul helyett más rangos közéleti személyiség, Moldován József távközlési államtitkár látogatott el Sztánára. Az államtitkár bemutatta azt az emlékborítékot, amelyet a Román Posta – az ő közbenjárásával – adott ki Kós Károly előtt tisztelegve.

Image 

„Sikerült újabb falat áttörnünk magyar–román viszonylatban” – jegyezte meg a politikus, hozzátéve, hogy a Román Posta korábban sosem adott ki magyar személyiség emlékét őrző borítékot. Szabó Zsolt, a Művelődés folyóirat főszerkesztője és a Szentimrei Alapítvány elnöke bemutatta azokat a kiadványokat, amelyeket az utóbbi két esztendőben adtak ki Sztánáról, illetve a kalotaszegi kistérségről. Az ünnepélyes megnyitón felszólalt a Sztánai Műhelyt képviselő Fekete Albert is, aki az újkori farsangi rendezvények egyik kezdeményezője, örökös részvevője.

„Mindig egyetlen célért dolgozunk: tudjunk valamit felmutatni, amire büszkék lehetünk” – zárta beszédét Papp Hunor. Sztána pedig felmutatta a sokak szerint legsikeresebb farsangi rendezvénysorozatát, amire felettébb büszke lehet.

A nyitónapon a helyi fiatalok előadták Marton Lili Taligás király című meseregényét. A színdarabot a mákóiak, később pedig a ketesdiek néptánccsoportjának előadása követte. A pénteki napot szombat hajnalig tartó táncházi mulatság zárta, amelynek jó hangulatáról Szép Bálint és bandája gondoskodott Varga István Kiscsipás közreműködésével.

Műsordömping a bál napján is

A leginkább kultúrtömeget vonzó pénteki műsor átcsordogált szombatra is: színművészettel, fotóművészettel és képzőművészettel is dúsították a tulajdonképpeni farsangi bál napját.

A rendezvények két helyszínen zajlottak. A Varjúvár közelében található Szentimrei-házban Szabó Zsolt ismertette a vendégekkel a sztánai állomástelep történetét, értekezett a település és Kalotaszeg kulturális szerepéről. Ezt követően H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója, valamint Köllő Katalin, lapunk munkatársa, Koós Zsófia (1916–1990) színművész életéről, pályafutásáról tartott előadást. A Kolozsvári Rádió Aranyszalagtára hétórányi hanganyaggal szolgált, amely a kolozsvári színi társulat neves művészével készült hangfelvételeket őrzi. A Kós Károly gyermekeit ismertető sorozat jegyében tavaly dr. Kós Károlyt Kós Béla mutatta be, jövőre pedig Kós Andrással készül H. Szabó Gyula. Az előadás ideje alatt a túrázni vágyók felkapaszkodhattak a hóborította Csigadombra.

Ebédszünet után a település Somvirág, illetve Művelődési Házában folytatódott a rendezvények sorozata. Újranyitották az egy héttel korábban már megnyitott fotókiállítást, amely Denis Galloway 1920–30-as években készített sztánai fényképeit foglalta magába.

Image 

A jelmezbe öltözött gyermekek beletúrnak Papp Hunor nyeremény-zsákjába

Amíg egyesek a fotókat nézegették, mások a kolozsvári Osváth Lajos tájházát látogathatták meg, a gyermekek pedig kézműves foglalkozások keretében feszegethették a kézügyességük határait Palocsay Kata irányításával. Késő délután az Élő Erdély Egyesület vetítette le 2009-es kalotaszegi kerékpártúrájának filmanyagát, majd az egyetlen folyamatosan működő magyar nyelvű erdélyi magánszínház, a nagyváradi Kiss Stúdió Színház két színművésze, Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos adta elő Adjon Isten békét, kedvet! című pódiumjátékát.

Ezután következett a gyermekek jelmezbálja. Több mint húsz gyermek öltött magára jelmezt, őket zsákbamacska-szerűen elnyert plüssel, édességgel, oklevéllel jutalmazták.

A jelmezbált követő farsangi bálon a körösfői YES zenekar repertoárja hívta táncba a mulatozókat, közben pedig kisorsolták a tombolákat – a fődíj zenegép és televízió volt, amelyet a Kertimag Románia Kolozsvár Kft. biztosított. A bállal egy időben a Somvirág Házban táncház várta a népzenére szavazókat.

Sztána az Angol szemével

Szellemi értéke miatt felbecsülhetetlen jelentőségű kiállítást nyitottak meg az idei sztánai farsang alkalmával. A Denis Galloway: Sztánai hangulatképek az 1920–30-as évekből című tárlatot pontosabban újranyitották, mert a farsang eredetileg kitűzött időpontjakor, azaz a korábbi hétvégén már bemutatták a képeket.

A képkockákat a walesi származású, de magát angolnak valló Denis Galloway rögzítette az 1920–30-as években. Galloway – akit a falu egyszerűen „Angol”-nak ismert – évtizedekig élt Sztánán. A több kelet-európai országot is bejárt fényképész kalotaszegi munkáit a Kolozsváron működő Erdélyi Néprajzi Múzeum őrzi. Az intézmény alkalmazottja, Tötszegi Tekla fáradhatatlan munkájának köszönhetően a múzeum kiadta az eredeti negatívokat, és ezek felhasználásával állíthatta össze maga a muzeológus a tárlat anyagát.

Image 

A gyermekkoruk Sztánájával szembesített idősek régi időkről mesélnek

Galloway fotói közül hatvanat állítottak ki a Somvirág Házban, leltárba vételük folyamatban van, és a gyűjtemény vitathatatlanul a település egyik legjelentősebb értékét képezi. „A képeken sokan felismerték felmenőiket, rokonaikat, egykori szomszédjaikat. Kimondhatatlan élményt jelent a falubeliek számára, a szembesítés és szembesülés játéka ugyanis csodálattal tölt el mindenkit” – mesélte Papp Hunor.

A kiállítás létrejöttét Kilin Attila sztánai származású lelkes támogatónak köszönheti a falu, aki biztosította annak anyagi hátterét.

Néprajzi értékek sokasága egyetlen udvaron

Osváth Lajos immár több mint húsz éve gyűjt kalotaszegi régiségeket. A kolozsvári magángyűjtő 2007-ben nyitotta meg azt a tájházat, amely egykori használati eszközök, képek, kiadványok sokaságát sorakoztatja fel. Két szoba, egy fedett terasz és egy pagoda, valamint a tájház udvara várja az érdeklődőket, a múzeum meglétét mégsem verte nagydobra a működtető, ugyanis csupán hétvégenként tudták látogatók fogadására alkalmassá tenni a tájházat.

„Kolozsváron élünk, csak szombaton és vasárnap tudtuk kinyitni a múzeumot, de előtte takarítani kell, ez pedig kivitelezhetetlen volt. Vonzóbb nyitvatartási ajánlaton gondolkodunk a feleségemmel, mert most, hogy mindketten nyugdíjasok vagyunk, több időnk jut rá” – válaszolta kérdésünkre Osváth Lajos.

A tájház bútorait a neves mákói bútorfestő, Kovács Pali Ferenc festette, a legdrágább értéket pedig azok a lepedők képezik, amelyek hagyományos eljárással készültek a 20. század első harmadában, és darabonként 1500 lejbe kerülnek.

Érdekessége a tájháznak, hogy szövőszéke – vagy ahogy a környéken nevezik, esztaváta – régebbi, mint az Erdélyi Néprajzi Múzeumban kiállított szövőszék: Osváth Lajos műtárgyát 1876-ban készítették.

Image

Osváth Lajos magángyűjteménye lassan kinövi az udvart

A magángyűjteményre hatalmas összeget fordított a működtető, a romház felújításával kialakított tájház létrehozása sem volt olcsó. Ennek ellenére a sztánai múzeum nem kér belépőt az érdeklődőktől, és egyelőre hétvégenként szeretettel várja mindazokat, akik kíváncsiak a néprajzi gyűjteményre.

Erdély-szerte kikelhet a sztánai mag

A budapesti Corvinus Egyetem tájépítész hallgatói erdélyi helyszínt kerestek 1998-ban nyári képzés céljából. Torockó helyett egy kevésbé népszerű helyszínre vágytak, Szabó Zsolt javaslatára ezért Sztánára látogatott a csoport.

Ekkor kezdődött el a szoros együttműködés a település és a tájépítészek között. A székelyudvarhelyi származású Fekete Albert – aki akkoriban tanársegédként tevékenykedett – és társai az állomástelep közelében álló Kós-házak környékén mérték fel a táj értékeit. Megszerették az általuk sztánai völgynek elnevezett helyet, a következő évben visszatértek a csoporttal, és fokozatosan magát a falut is megismerték. Így alakult ki a Sztánai Műhely, amely rövid időn belül a falu fejlődésének szerves részévé vált.

 „Az első farsangokat tulajdonképpen mi szerveztük, rövidesen egyre nagyobb szerepet vállalt a lelkipásztor, vele együtt pedig a falu közössége. Manapság már csak annyit teszünk, hogy szervezzük a Magyarországról érkező vendégek útját, szállását” – fejtette ki lapunknak Fekete Albert.

A Sztánai Műhely az utóbbi években továbbfejlődött, és egyes tagjaiból megalakult az IGNITAS Egyesület, melynek célja a területfejlesztés, a magyar kultúra ápolása, értékeinek megőrzése, a leszakadt térségek felzárkóztatása. Két vonalon kívánnak eleget tenni feladatuknak: oktatás és tervezés szintjén.

A mérnöki tevékenységeket az egyesület tervezői végzik el, az oktatás terén pedig olyan fiatalokat segítenek, akik önerőből nehezen, vagy egyáltalán nem lennének képesek megfizetni a felsőfokú oktatást. Szakács Barnabás, az egyesület elnöke ismertette magát az IGNITAS programot is, amely a buborék modell alkalmazásával fokozatosan egész Erdélyre kiterjed. „A sztánai mintára építve több helyszínen is elkezdenénk a munkát, egyengetnénk támogatottjaink útját, majd az illető közösségre bíznánk a munka befejezését, és közben továbbállunk, új helyszínen kezdünk dolgozni” – foglalta össze beszédében Szakács.

A program lelkészek, tanárok és helyi értelmiségek kapcsolattartásával fejti ki hatását.

Az IGNITAS programnak máris megvan az első kiválasztottja, a sztánai Szabó Mónika. A lelkipásztorral való beszélgetésünk során Papp Hunor jelezte: az lenne az ideális eredmény, ha az egyetemista tanulmányai elvégzését követően Sztánán helyezkedne el, és munkájával a közösség előrehaladását szolgálná.

„Egyedül én maradtam szoknyás”

A vasárnapra virradó éjszakára e sorok szerzőjét Dániel Erzsébet és édesanyja, Katalin fogadta be. Erzsike néni és özvegy édesanyja, a 76. évében járó Kati néni készségesen mesélt a faluról, a régi farsangi mulatságokról és rég elhunyt emberekről.

Kati néni Sztánán született, Váralmáson nevelkedett, egy ideig Kolozsváron is élt, de bevallása szerint csakis Sztánán érezte otthon magát. Gyermekkorában kendőből készített maskarát viselve farsangoltak, nem öltöztek jelmezbe. Minden vasárnap bál volt – akkor is, ha éppen tiltották –, a farsangot a bálokhoz hasonlóan a kultúrházban rendezték, és mindig volt a lányoknak kísérőjük. A faluban rengeteg gyermek volt, az osztályukba tizenketten jártak – ma összesen alig él ennyi gyermek a faluban.

Image

Erzsike néni és édesanyja, Kati néni a régi Sztánáról mesélt lapunknak

A mezőgazdálkodás munkalehetőséget biztosított, és az alabástrombánya is működött. Amikor Kati néni hazaköltözött, pezsgett az élet Sztánán: „Tele volt az istálló. Tizenkét bivaly volt, a piros tehenet nem szerették a falubeliek.” A gyermekek nem hallhatták a felnőttek beszélgetéseit, a mai szemmel nézve jelentősen másfajta nevelés pedig érdekes helyzeteket eredményezett. Kati néni olyan részleteket is megosztott, amelyek ma szinte hihetetlennek tűnnek: „Én akkor tudtam meg, hogyan születik a gyermek, miután férjhez mentem. 19 évesen a barátnőimmel még arról tanakodtunk, hogy mi a helyzet a »gólyával«. Azt gondoltunk, hogy a popónkon jön ki a baba.”

Sztána azonban megváltozott. Az emberekben nagyobb az irigység, több a rosszindulat. A hagyományok már nem azt jelentik, amit korábban. „Nyolcan vagyunk testvérek, és nyolcan nyolc felé élünk. Egyedül én maradtam szoknyás, a testvéreim kiöltöztek úri ruhákba, köntöst viselnek” – mesélte Kati néni, akinek mintegy 12 hektárnyi földje van, de nem tudja megművelni, és az istálló is üres. A falu elöregedett, a termőföld ugaron marad. Az idős hölgy ma is táncolna, ha nem szédülne és nem szégyellné – mesélte –, de a tánc és a falu haladása már nem az ő korosztályának a kezében van.

Lánya, Erzsike néni szerint Sztána legnagyobb gondja, hogy sosem voltak nagy vezetői, jelenleg is csak a lelkész viszi a vállán a falut, de nem segítik őt tanítók, tanárok.

Nagyobb a helyiek érdeklődése

Szabó Zsolt – aki a Szentimrei Alapítvány elnökeként minden évben társszervezője a sztánai farsangnak – úgy látja, hogy a sztánaiak egyre inkább magukénak érzik a rendezvényt, és egyre nagyobb az összefogás a szervezésben. „Ha nem is lineáris a fejlődés, de mégis tetten érhető a haladás, mert évről évre gazdagabb a műsor, a falubeliek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a farsang iránt, sőt a környező falvakból is minden évben több a látogató” – közölte a Kós Károly-örökséget rendíthetetlenül ápoló Szabó Zsolt. Az egyetemi előadótanár annak is örül, hogy a farsang egyre nyitottabbá válik – ennek eredménye többek között az Élő Erdély Egyesület egyes tagjainak a látogatása is. További pozitívum, hogy a báli mulatság és a táncház különvált, mert így mindkét műfaj hódolói jól érezhetik magukat.

Látványosan fejlődik a Somvirág Ház

Az újonnan Somvirág Háznak elnevezett Közösségi Ház tulajdonképpen az utóbbi évtized farsangi mulatságainak köszönhetően épült újjá. „Nem megtámasztottuk a falakat, hanem újraépítettük, hittel és reménnyel” – hangzott el Papp Hunor vasárnapi prédikációjában. A korábbi, romos állapotba került Közösségi Házat a Sztánai Műhely tervrajzai alapján felújították, a munkálatok azonban még korántsem fejeződtek be.

Image

A Somvirág Ház

A farsangi rendezvény tavalyi bevételéből további tatarozást végeztek, így alakították ki a konyhát a már meglévő nagyterem mellé.

Image

Az orvosi rendelő már megvan, a felszerelés még hiányzik

Az idei adományokból az orvosi rendelőt kívánják felszerelni. „December óta kéthetente kijár Sztánára az orvos, ez jelentős előrelépésnek számít a falu életében” – jelezte a lelkipásztor. A Somvirág Háznak elnevezett épületben már kialakították a rendelő várótermét, az orvosi rendelő helyisége is készen van, csupán a felszerelés hiányzik. Korszerű padlóburkolattal látták el a termet, amely nem kevés pénzbe került, de megfelel az EU-s szabványoknak. A kerekes betegágyat is beszerezték, és remélhetőleg idén már teljességében elkészül az orvosi rendelő.

Kós Károly szobor és emlékpark, játszótérrel

A fejlesztésre máris újabb tervek állnak a falu rendelkezésére. A Somvirág Ház, a református templom és az ahhoz tartozó parókia külön kis szigetet alkot a falu központjában, figyelmeztetett Papp Hunor. A település víz- és úthálózatának kiépítésével szemben – ami leginkább a község és a megye pénzén történik – jobban halad a kis „szigetnek” a fejlesztése, ezzel erőteljesebben törődik a falu, élen a lelkipásztorral.

A Somvirág Házban az orvosi rendelő befejezését követően ifjúsági szállás kialakítását célozza a projekteket felügyelő pap. A tervrajzokat már elkészítette a Sztánai Műhely, ezek alapján hamarosan hat szobát hoznak létre a tetőtérben. Két kétágyas szoba mellett négy nagyobb alapterületű szoba várja a vendégeket, ennek tetejében (szó szerint!), a székülésen újabb szobát alakítanak ki, amely húsz személy elszállásolására alkalmas. Az épület köré – ugyancsak a Sztánai Műhely felméréseinek és későbbi terveinek köszönhetően – Kós Károly szobrával díszített emlékparkot, valamint játszóteret tervez Papp Hunor. A műhely ugyanakkor 600 hektárnyi területet természetvédelmi területté kíván nyilváníttatni a sztánai völgyben, ez a kezdeményezés azonban nem örvend túlzott törődésnek – mondta Fekete Albert.

A fejlesztést természetesen a pénzhiány hátráltatja, ezért Papp Hunor hasábjainkon keresztül is köszönetét tolmácsolja a támogatóknak: a Szentimrei Alapítványnak, a Sztánai Műhelynek, a Rédei Kertimag Zrt-nek, valamint kolozsvári kirendeltségének, a Kertimag Románia Kolozsvárnak, a Fritech Kft-nek, az Energofish Kft-nek, valamint a zsoboki közösségnek és számos magánemberként segítő támogatónak.

Bevétel szempontjából a tavalyi rendezvény rekordot döntött, 8 ezer lejt könyvelhettek el a szervezők, ennek nagy szerepe volt abban, hogy eleve 3500 lejes támogatással vágtak bele a szervezésbe. Idén nem számítanak ekkora összegre, de nem kérdéses, hogy lesz helye a pénznek.

Image

A bánffyhunyadi Kiscsipás (balról a második) fellépett már Japánban és az Egyesült Államokban is, hamarosan indiai filmforgatáson vesz részt

„Hogyan tudunk kijönni a mélységből és ünnepelni a magasságban, ez csak rajtunk múlik” – foglalta bele prédikációjába a lelkipásztor, aki a rendezvénysorozat után elárulta lapunknak, hogy máris folyik a 2014-es százéves jubileumi farsang szervezése.

Kovács Hont Imre

Szabadság, 2011. március 1.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Jeremy  - ......   |2011-07-14 18:25:28
Easily, the post is actually the sweetest on this notable topic. I concur with
your conclusions and will eagerly look forward to your forthcoming updates. Just
saying thanks will not just be sufficient, for the fantasti c clarity in your
writing. I will immediately grab your rss feed to stay privy of any updates.
Gratifying work and much success in your business dealings! =-=
watches-happy   |2011-08-23 09:36:47
link:http://www.watches-happy.com/blancpain-watch es-c-15.html are known
worldwide for its great appears and superior. Blancpain link:http://www.watches-happy.com/blancpain-watch es-c-15.html that look
equally as the original ones.It is a well known truth that purchasing
 things wholesale reduces the price of the objects.To purchase Blancpainwholesale is beneficial.Don't wait anymore, visit link:http://www.watches-happy.com nowadays, your Blancpain link:http://www.watches-happy.com/blancpain-watch es-c-15.html is ready
and waiting.
perfect-watches-replica.   |2011-08-23 09:37:22
These link:http://www.perfect-watches-replica.com/brm-w atches-c-34.html are the
perfect embodiment of modern and sophisticated identity of
its brand.They sold at a trustworthy online store are best in quality
and maintain a high degree of accuracy.The link:http://www.perfect-watches-replica.com/brm-w atches-c-34.htmlof the
earliest of them is compared to a known discount rate significantly
to the current models available, only without flexible on style and
design.
replica-watch-brand   |2011-08-23 09:39:16
link:http://www.replica-watch-brand.com/Wholesale -tissot-gold-pocket-watc
hes_c808 are becoming the one elegant item people are beginning to
pay attending to, they are increasingly becoming a style accessory for
people with great taste.Each TISSOT Gold & link:http://www.replica-watch-brand.com/Wholesale -tissot-gold-pocket-watc
hes_c808 is a specific work of art depicting landscapes and
landmarks evoking not only particular country but also emotions in the
human heart. link:http://www.replica-watch-brand.com/Wholesale -tissot-gold-pocket-watc
hes_c808 that look exactly like the original.Be our loyal clients, you
will be benefit from
purchasing our new link:http://www.replica-watch-brand.com/Wholesale -tissot-gold-pocket-watc
hes_c808.
Horace  - keelongnorthbelt1980   |2011-12-12 14:35:26
Thankx so much for this! I have not been this thrilled by a blog post for a long
period of time! You have got it, whatever that means in blogging. Anyway, Youre
definitely someone that has something to say that people need to hear. Keep up
the good job. Keep on inspiring the people! 03)
Bennett  - ......   |2012-07-10 01:37:18
_,Love me or hate me, but spare me your indifference. -John Galsworthy
link:http://google.com
Alvin  - prohwhimdaiskys1973   |2013-01-16 11:14:39
In New Zealand and Australia, people used to deliver blocks of ice weekly in the
time before fridges or freezers. How did they supply this ice? 03)
mac cosmetics cheap  - Szentimrei Alap   |2014-10-30 15:08:08
An attention-grabbing dialogue is price comment. I believe that you must write
extra on this matter, it won't be a taboo topic however generally people are not
enough to talk on such topics. To the next.
Cheers

http://wingsmap.com/Stats/mac-makeup-onl
ine/wholesale_mac_makeup_023251.html
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Cazare Almasu