Üdvözöljük honlapunkon! arrow Szentimrei Alapítvány
Üdvözöljük a Szentimrei Alapítvány honlapján!


A Szentimrei ház története

A ház 1925-ben.    „Kovács Jenőéknek vettem telket Sztánán. Most a házuk tervén is dolgozom, szeretném, ha jövőre bemehetnének” – írja levelében Kós Károly 1924. szeptember 14-én Benedek Eleknek (Kós nem használja barátja művésznevét, Kovács Jenőnek szólítja). Ez egyben az első írott utalás a Szentimrei házra.

Bővebben...
 
A ház felújítása

Image A házat egy SAPARD pályázat támogatásával 2006. július1-e és 2007. december 3-a között felújítottuk. Ennek során alakítottuk ki a háromvirágos besorolású Riszeg Vendégházat. A terveket a kolozsvári UTILITAS kft, illetve UCTRA EXPERT kft készítette, a kivitelezés a bánffyhunyadi KALOTA BAU kft munkája.Ennek során alakítottuk ki a kívánalmaknak megfelelően a öt fürdőszobát, illetve a sátorozók részére a zuhanyozókat az egykori pincében.

Bővebben...
 
A Szentimrei Alapítvány alapszabályzata

Preambulum

Romániában, Szilágy megyében, a Váralmás községhez tartozó Sztána faluban  visszakapott ingatlanaimban, amelyet egykor szüleim: Szentimrei Jenő és Ferenczy Erzsébet tulajdonában voltak meg akarom őrizni emléküket, művészeti hitvallásukban, egész tevékenységükben tükröződő ragaszkodásukat a szülőföldhöz, kitartásukat a mostoha körülmények közepette is. Hitem szerint erdélyiségük ma követésre méltó eszmei alap, ezért alapítványt hozok létre, amely a hagyományos értékek megőrzését, tudatosítását, továbbfejlesztését, beépítését szolgálja mind a két hazában.

Bővebben...
 
Cazare Almasu